Zo slim zijn dieren


Wij mensen kunnen heel veel. We lezen en schrijven, we bouwen apparaten en we bedenken spelletjes. Dieren kunnen dat niet. Zijn ze dan dom? Welnee! Dieren doen andere dingen dan wij. En soms doen ze dat superslim.

Sluwe diertjes

Jij doet het natuurlijk nooit (toch?), maar er zijn mensen die iets stiekem doen. Ze stelen bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat iemand jou kan bestelen, moet je slim zijn. Je moet doorhebben dat een ander jouw spullen wil afpakken. Is die blik in zijn ogen wel betrouwbaar? Wat is hij van plan met dat gereedschap? Er is denkwerk nodig voor zulke vragen. Ook dieren bestelen elkaar vaak. De meeste beesten hebben dat niet eens door. Daar zijn ze niet slim genoeg voor. Struikgaaien in Amerika zijn dat wel. Als zij een eikel verstoppen om die pas later op te eten, dan kijken ze goed of er geen andere gaai is. Is die er wel, dan halen ze de eikel weer op en verstoppen hem ergens anders. Ze snappen dus dat die kijkende gaai een dief kan zijn. Slim!

Meester Chimp

Sommige dieren geven elkaar ‘les’. Zo laten chimpansees hun jonkies zien hoe je termieten vangt. Vaak doen ze dat door een stok in een termietenheuvel te steken. In de ene groep chimpansees doen de dieren dat met korte stokjes. Zo vangen ze een paar termieten per keer. Maar in een andere groep, die daar ver vandaan woont, leert ‘Meester Chimp’ de kleintjes een lange stok te gebruiken. Daarmee pakken ze in een keer tientallen termieten. Op elke plek bereiken de dieren hun doel (termieten vangen, lekker!) dus met andere middelen (een kort of juist een lang stokje). En die kennis geven deze knappe apenkoppen van ouder op kind aan elkaar door.

Wil jij meer van dit soort leuke dierenfeitjes? Lees het in de nieuwe Quest Junior! Ren dus snel naar de winkel!

 

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
Quest Junior

Sluiten